Nieuws en feitjes over Peru
vanaf 2017 tot 2018

 

 

Voorlopig goed nieuws voor de Rainbow Mountain in Cuzco..
(28 november 2018).

De Rainbow Mountain ook bekend als de berg van de zeven kleuren trekt wereldwijd veel belangstelling van toeristen. Vooral toeristen die zich reeds in Cuzco bevinden, trekken er graag een dag vooruit om deze unieke berg te bezoeken. Het is namelijk goed mogelijk om dit als een dagtrip vanuit Cusco te doen, want de berg bevindt zich ongeveer 3.30 uur rijden ten zuid oosten van Cuzco.

Helaas trekt deze uniek gekleurde berg ook de aandacht van mijnbouw bedrijven. Deze staan namelijk te trappelen om te beginnen met het ontginnen van dit gebied omdat ze er van overtuigd zijn hier grote voorraden koper en ijzererts aan te treffen en in maart 2018 kreeg een afdeling van het Canadese mijnbouw bedrijf Camino Minerals Corp een vergunning om te gaan ontginnen. Dit leidde tot grote onrust en protesten bij de lokale bevolking. Daarom besloot dit bedrijf in juni om af te zien van de verkregen mijnbouw rechten, maar de bevolking was er nog steeds niet gerust op. De regering heeft nu dan toch besloten dat er in de komende 12 maanden helemaal geen mijnbouw activiteiten in dit gebied mogen plaats vinden en zal daarna de situatie opnieuw evalueren.

 

 

Cuzco denkt het jaar 2018 af te kunnen sluiten met een record aantal bezoekers.
(24 september 2018).

Het duurt nog meer dan drie maanden voordat 2018 voorbij is, maar er zit duidelijk groei in het aantal toeristen dat Cuzco bezoekt en volgens het Regionale Bureau van Buitenlandse Handel en Toerisme (DIRCETUR) zullen in 2018 in totaal ruim 3.5 miljoen toeristen Cuzco bezocht hebben. Als dit aantal bereikt wordt dan is dat een groei van meer dan 10% ten opzichte van 2017. Op 1 juli stond de teller voor 2018 al op 1.76 miljoen en de tweede helft van het jaar is normaal gesproken een drukkere tijd dan de eerste helft. Het betreft hier zowel buitenlandse toeristen als toeristen uit andere streken van Peru.

De meesten komen in Cuzco aan over land. Populaire routes naar Cuzco zijn Lima-Abancay-Cuzco, Arequipa-Cuzco en Puno-Cuzco. Vooral de toeristen uit Peru en andere Latijns-Amerikaanse landen geven de voorkeur aan boven genoemde routes terwijl Noord-Amerikanen, Aziaten en Europeanen meestal naar Cusco met een vliegtuig komen.

Heel erg koud weer op komst in de Andes in het zuiden van Peru.
(21 augustus 2018).

Het is nu al koud, maar het wordt de komende dagen nog kouder in het zuiderijk Andes gebergte in Peru. Naar verwachting zal de temperatuur dalen naar 19 graden onder nul. De koudste temperaturen zullen gemeten worden in de hogere gelegen gebieden van Puno, Tacna en Moquegua. Ook in de hooglanden van Arequipa, Huancavelica en Ayacucho wordt het erg koud. Op dit moment worden in deze gebieden al temperaturen van 11 graden onder nul waargenomen.

In juni werd vanwege de erge koude reeds in sommige van deze gebieden de noodtoestand uitgeroepen en stuurde de centrale overheid financiele hulp. Ouderen, kinderen en ook de dieren van de boeren zijn groepen die het meest te duchten hebben van deze koude. De centrale overheid stuurt ook hulp in de vorm van speciale medische pakketen om de schapen, llamas en alpacas te beschermen.

Meer dan 50.000 mensen bezochten dit jaar het Inti Raimi festival in Sacsayhuaman nabij Cuzco.
(02 juli 2018).

Dit feest van de zon is een groot jaarlijks terugkerend evenement dat altijd op 24 juni in Cuzco gehouden wordt. Het is het best te vergelijken met een open air theater act waarin vele honderden acteurs en figuranten deelnemen. Het begint allemaal rondom 09.00 uur by de Koricancha (Tempel van de zon) waar de Inca de zon en zijn volk toespreekt. Vervolgens loopt de stoet naar de Plaza de Armas waar een ceremonie plaats vindt. Dit gedeelte eindigt rondom 12.00 uur en vandaar vertrekt de Inca en zijn gevolg naar Sacsayhuaman waar het belangrijkste en meest kleurrijke gedeelte van het feest plaatsvindt.

Voor de toeristen zijn hier voor de gelegenheid speciale tribunes gebouwd van waar ze een prima uitzicht hebben op het gebeuren en het erg makkelijk is om de meest fantastische foto´s the schieten gedurende de bijna 2 uur dat dit gedeelte van de ceremonie duurt. Er is echter veel vraag naar deze kaartjes dus het is verstandig om deze ruim van te voren te bestellen. Vorige week kwamen 50.000 mensen waaronder 3.600 buitenlandse toeristen naar Sacsayhuaman om dit kleurrijke feest dit jaar van dichtbij te beleven.

In 2019 zal de Dakar Rally in zijn geheel in Peru worden gereden.
(25 mei 2018).

Het was de bedoeling dat in 2019 de Dakar Rally in Chile zou starten en in Ecuador zou eindigen. Dat betekende dat men van het uiterste zuiden naar het uiterste noorden langs de peruaanse kust zou moeten rijden en dat is ruim 2500 kilometer door de woestijn, maar beide genoemde landen hebben aangegeven voor volgend jaar geen belangstelling te hebben om bij de organisatie van deze race betrokken te zijn. Dat is voor de organisatie van dit evenement best wel een tegenvaller. Ook Bolivia heeft geen belangstelling meer dus zal in 2019 de Dakar Rally uitsluitend in Peru plaatsvinden. Het parkour staat nog niet vast, maar de race start op 6 januari in Lima en eindigt op 17 januari ook in Lima.

Central Restaurante in Lima wint wederom een prestigieuze prijs.
(12 april 2018).

Mensen die eens heerlijk de bloementjes buiten willen zetten en van heel lekker eten houden zouden toch eens moeten overwegen om in Central Restaurante in Lima te gaan eten. Het is gevestigd in de wijk Miraflores in Calle Santa Isabel 376. Dit restaurant stond al in de lijst van “tien beste restaurants ter wereld” (ja je leest het goed, er staat niet in Peru of Latijns Amerika, er staat echt “ter wereld”, en de chef Virgilio Martínez won zojuist de “Chef’s Choice Award”.

 

Het restaurant is gespecialiseerd in de Peruaanse keuken. Een maaltijd kan uit 12 gangen of meer bestaan dus je moet er wel even de tijd voor nemen en ruim van te voren reserveren is zeker een must.

 

Peru zet 1800 buitenlanders het land uit die zich niet aan de wetten hielden.
(01 maart 2018).

De meesten bezoekers die naar Peru komen hebben geen speciaal visum nodig en kunnen 90 dagen in het land verblijven. Deze 90 dagen kunnen eenmaal worden verlengd met 90 dagen in de provincie hoofdsteden. Een van de voorwaarden is wel dat de bezoeker niet in Peru betaalde arbeid mag verrichten. Na 180 dagen moet de toerist echter Peru verlaten. Dat kan via de luchthaven van Lima of Cusco of via een van de grensovergangen met de aanliggende landen zoals Bolivia, Chili, Equador, Colombia of Brazilie. Mensen die langer in Peru wilden blijven, hebben in het verleden een korte reis naar een van die landen gemaakt om vervolgens snel naar Peru terug te keren. De meesten kregen zonder enige moeite aan de grens opnieuw een stempel die een nieuw verblijf voor 90 dagen mogelijk maakten.

Toch zijn er buitenlandse bezoekers die het allemaal niet zo nauw nemen met de immigratie wetten en het niet nodig vinden om legaal in het land te verblijven. Zij denken dat de kans op ontdekking zeer gering is. Onlangs maakte Colonel Roger Pérez Figueroa, die het hoofd van de immigratie dienst is, bekend dat tussen augustus 2016 en february 2018 ruim 1800 buitenlanders het land zijn uitgezet omdat zij zich niet aan de migratie wetten hielden. Onder deze 1800 mensen waren er ondermeer 71 die zich met prostitutie bezig hielden en 76 mensen werkten zonder werkvergunning. Dan waren er nog 30 buitenlanders die een misdaad hadden begaan, 51 die hun documenten hadden vervalst, 466 buitenlanders waren reeds te lang in Peru en 615 waren Peru clandestien binnen gekomen. De mensen die uitgezet werden kwamen voornamelijk uit Colombia (209), Spanje (63), Cuba (61), Ecuador (53) en de V.S. (42).

 

Dakar Rally werd zeker door 190 miljoen mensen bekeken.
(14 januari 2018).

De 2018 Dakar Rally heeft Peru ondertussen alweer verlaten. Op de laaste dag in Peru ging het parcours van Arequipa naar Bolivia, een 300 kilometer lange rit door woestijn, bergen en hoogland. Ook dit jaar was alles weer perfect georganiseerd en kijkt de organisatie die verantwoordelijk was voor het peruaanse gedeelte van de rally terug op een geslaagd evenement. De minister van buitenlandse handel en toerisme, Eduardo Ferreyros, benadrukt nog eens hoe belangrijk dit evenement is voor het promoveren van toerisme naar Peru. Volgens hem werden gedeelten van de Rally door 74 verschillende tv kanalen in 190 landen uitgezonden en daarmee zagen zo´n 190 miljoen mensen wat Peru zoal te bieden hebt wat toerisme betreft, want er werden volop prachtige opnamen gemaakt van het aantrekkelijk landschap waar de rally doorheen reed. Hij benadrukte ook nog dat alle maatregelen genomen zijn om het milieu te beschermen..

 

 

Een domper op de vreugde over de plaatsing voor het WK in Rusland.
(11 december 2017).

Na 36 jaar lukt het Peru eindelijk om zich te plaatsen voor het Wereld Kampioenschap voetbal in Rusland en nu mag sterspeler Paolo Guerrero niet mee van de FIFA. De 33 jarige goaltjesdief is de grote uitblinker van het Peruviaanse elftal maar hij werd op 5 oktober na afloop van de kwalificatie wedstrijd tegen Argentinië op het gebruik van doping betrapt. Guerrero is zich van geen kwaad bewust. Volgens hem heeft hij voor de wedstrijd een paar kopjes coca thee gedronken omdat hij zich niet lekker voelde maar later beweerde hij dat het geen coca thee was geweest maar anijs thee met honing.

Coca thee wordt in Peru en andere landen volop gedronken. Het is geheel legaal en helpt vooral wanneer mensen zich niet lekker voelen vanwege de ijle lucht hoog in de bergen. Coca thee wordt gemaakt van dezelfde blaadjes waarvan via een geheel ander proces cocaine gemaakt wordt. Aanvankelijk werd Guerrero geschorst voor 30 dagen en daarna nog eens voor twee weken extra maar de FIFA heeft dit nu omgezet in 1 jaar en dat betekent dat hij het WK zal missen. Zijn club Flamengo uit Rio de Janeiro is al in gesprek over ontbinding van zijn contract. Guerrero kan nog in beroep gaan over deze schorsing.

 

 

Voor het eerst na 36 jaar van afwezigheid gaat Peru naar het WK..
(16 november 2017).

Het is dan eindelijk gelukt. Voor het eerst na 36 jaar van afwezigheid gaat het nationale team van Peru weer eens naar een WK. De laatste twee beslissende wedstrijden tegen Nieuw Zeeland bleken nog moeilijker dan verwacht. In Nieuw Zeeland bleef het nog bij een doelpuntloos gelijkspel maar in Lima werd Nieuw Zeeland dan toch met 2-0 verslagen en dat was genoeg voor Peru om zich van deelname aan het WK in Rusland in 2018 te verzekeren.

 

 

De autoriteiten pakken de populaire piraten websites Pelis24 en Series24 aan.
(29 september 2017).

Voor het eerst in de geschiedenis van Peru hebben de autoriteiten iets gedaan tegen populaire piraten websites. De sites Pelis24 en Series24 zijn uit de lucht gehaald. Deze uiterst populaire websites maakste het mogelijk om gratis naar films en tv series te kijken. Ongeveer 1 miljoen peruanen maken wekelijks gebruik van deze sites. In Los Olivos en in Rimaq werden eigenaren van deze websites gearresteerd. Hun hangt een gevangenisstraf van 6 jaar boven het hoofd.

 

De paus plaatst een video op facebook over zijn aankomend bezoek aan Peru
(10 augustus 2017).

Eerder kondigde de Paus al aan dat hij in 2018 naar Peru zal komen en nu heeft hij een video gepost op facebook waarin hij laat weten dat hij bijzonder uitkijkt naar dit bezoek. Hij verwijst ook naar het grote aantal “Saints” in Peru en de rol die zij spelen bij de saamhorigheid van de katholieke kerk in geheel Latijns Amerika. Het grootste gedeelte van de bevolking in Peru is katholiek en 80% beschouwt zich zelf “actief” katholiek. De Paus is in Peru van 18 tot en met 21 januari 2018. Hij zal Lima, Trujillo en Puerto Maldonado bezoeken. Op de volgende link http://elcomercio.pe/lima/sucesos/papa-francisco-pide-peruanos-esperanza-unidad-video-noticia-447725 is de boodschap in het spaans te zien.

De schrijver van Paddington Bear is overleden
(07 juli 2017).

Michael Bond, de schrijver van Paddington Bear is vorige week dinsdag in zijn woonplaats Londen op 93 jarige leeftijd overleden. Paddington Bear is de hoofdpersoon in een reeks van kinderboeken die allerlei avonturen beleefd in zijn nieuwe woonplaats London en daar buiten. Hij is een beer die geadopteerd wordt door de familie Brown als zij hem zien zitten op het treinstation Paddington en slechts in het bezit is van een oud koffertje en een briefje dat vermeldt dat hij afkomstig is van “deepest, darkest Peru”. Het eerste boek verscheen in 1958. Over de jaren verschenen ruim 70 titels in deze reeks. De boeken werden vertaald in 30 talen en er zijn meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Oorspronkelijk zou Paddington Bear uit Afrika komen, maar toen zijn uitgever Michael Bond vertelde dat er geen beren in Afrika wonen, veranderde hij het naar Peru. Peru is het leefgebied van de Brilbeer (Spectacled bear). Deze beer komt voornamelijk voor in de bossen in het Andes gebergte op zo’n 2000 meter hoogte.

 

Eerbetoon aan de Peruaanse keuken in Washington
(03 juni 2017).

In Peru kan je lekker eten en de Peruaanse keuken staat dan ook internationaal hoog aangeschreven. Elke regio heeft zo zijn eigen gerechten. Langs de kust zijn ze vaak gebaseerd op vis uit de zee, terwijl in de hooglanden en jungle veel gebaseerd is op zoetwatervis zoals forrel en paicha, verse kip en varkensvlees. Op een lijst van bekende nationale gerechten die je over heel Peru kan krijgen kunnen schotels als Ceviche (gebasserd op vis), Aji de Galina (gebaseerd op kip) en Adobe (gebaseerd op varkensvlees) niet ontbreken. En wat te denken van Rocoto relleno, Chicharones en Papa relleno. Kortom te veel om op te noemen en dan hebben we het nog niet eens over de nagerechten en exotische sapjes.

De stad Washington heeft besoten deze zeer gewaardeerde keuken een prestige prijs te geven. Vanaf dit jaar zal elke eerste zondag van de maand Juni in het teken staan van gerechten uit Peru. Op velerlei plaatsen zal men in deze stad Peruaanse gerechten kunnen eten, bereid door Peruaanse chefs die ergens in de VS hun restaurant hebben. Veel mensen die dat weekend in Washington zijn en die nog nooit in Peru zijn geweest, kunnen nu zelf proeven hoe lekker het eten in Peru kan zijn.

Nieuwe regels voor een bezoek aan Machu Picchu
(08 mei 2017).

Er is een nieuwe wet in op komst die een bezoek aan Machu Picchu aan meer regels zal binden. Het is de bedoeling dat deze wet (besluit 070) per 01 juli 2017 al in gaat. De voornaamste punten uit deze wet zijn:

Het is niet meer mogelijk om Machu Picchu zonder lokale gids te bezoeken.
Iedere lokale gids mag maximaal 16 bezoekers mee naar binnen nemen.
Er moet een vast traject afgelegd worden.
Het aantal bezoekers per dag moet ongeveer gelijk verdeeld zijn tussen ochtend en middag.

Verder zijn er nog beperkingen omtrent het gebruik van onder meer etenswaar en paraplus. Het is nog niet duidelijk hoe de bevoegde instanties boven genoemde punten wilt uitvoeren en controleren maar het is wel duidelijk dat er binnenkort ingrijpende veranderingen zullen plaats vinden. .

Peru ontvangt hulp van de Verenigde Staten en Trump is bezorgd
(07 april 2017).

De hevige regenval en de gigantische schade die deze veroorzaakt in het noorden van Peru is ook in de Verenigde Staten niet onopgemerkt gebleven. Deze week sprak Trump met zijn Peruaanse ambtgenoot Kuczynski over de telefoon zijn bezorgheid uit over deze situatie. Tot nu toe heeft de Verenigde Staten US$ 1,5 miljoen aan hulpgoederen gestuurd en bovendien 10 helicopters en 1 vliegtuig ter beschikking gesteld. Hiermee is dit land bij verre de grootste hulpverstrekker.

Het derde Internationale Festival van Muziek van de Hooglanden zal plaatsvinden in Peru
(11 maart 2017)

Van 24 tot en met 30 maart zal in diverse plaatsen in Peru muziek te horen zijn van de hooglanden. Het betreft muziek van drie continenten. Columbia, Chile, Argentinie, Bolivia en Peru zullen het Amerikaanse continent vertegenwoordigen, terwijl ondermeer Oostenrijk, Zwitserland en Italie Europa vertegenwoordigen. India vertegenwoordigt Azie met muziek uit de Himalaya.

Van 24 tm 26 maart zijn de concerten in Lima in Parque de la Exposicion, op 28 maart is het te beluisteren in Cuzco en op 30 maart in Ayacucho.

 

  

 

Dakar 2018 start waarschijnlijk in Peru
(01 februari 2017)

Het is nog niet honderd procent zeker maar de minister van buitenlandse handel en toerisme, Eduardo Ferreyros, heeft goede hoop dat de Dakar rally in 2018 in Peru zal starten. Dat is goed nieuws want dit betekent volgens de minister een extra inkomen van zo´n 300 miljoen US dollar wat ondermeer door de bezoekers zal worden uitgegeven aan hotels, voedsel en transport. Ferreyros  baseert zijn optimisme op gesprekken die hij gevoerd heeft met de leiding van dit evenement. De laatste keer dat de Dakar rally Peru aandeed was in 2013. Destijds inversteerde Peru US$ 6 miljoen in infrastructuur. Traditie getrouw vindt deze rally plaats gedurende de eerste dagen van januari.

 

   

Nederland is de grootste afnemer van Peruaanse bananen
(12 januari 2017)

2016 was werderom een goed jaar in Peru voor de bananen export. In de eerste tien maanden van dit jaar werd er voor ruim US$ 128 aan bananen geexporteerd. Dat is 7% meer dan gedurende dezelfde periode in 2015.

Grote afnemers zijn China, Duitsland en Mexico, maar de aller grootste afnemer was Nederland. Ruim een derde van alle bananen werden naar Nederland geexporteerd.